A jogkövetési vizsgálat jogkövetkezményei érthetően, röviden. Olvasd el a cikket!

A jogkövetési vizsgálat jogkövetkezményei

Amennyiben a jogkövetési vizsgálat során az ellenőrzés mindent rendben talál, akkor nincs szankció, nincs jogkövetkezmény, vagyis nincs büntetés. Amennyiben viszont a jogkövetési vizsgálat valamely hiányosságot tár fel, akkor mulasztási bírság kiszabása válhat indokolttá.

Lehetősége van az adóhivatalnak arra is, hogy az adózót önellenőrzésre hívja fel a vizsgálat során elkészült jegyzőkönyvben.

Lehetősége van az adóhivatalnak továbbá arra, hogy adóellenőrzést kezdeményezzen a feltárt tényállás alapján, amely azt jelenti, hogy új megbízólevéllel adónem ellenőrzés lefolytatását kezdje meg az adózónál.

Jegyzőkönyv

A lefolytatott ellenőrzés alapján jegyzőkönyv készül, amelyben a revizorok megítélésétől függően adóvizsgálat kezdeményezése is lehetséges. A jegyzőkönyvben tett megállapításokra az adózó a kézhezvételtől számított 15 napon belül észrevétellel élhet.

A lefolytatott jogkövetési vizsgálat során csak mulasztási bírság kiszabásának van helye, más jogkövetkezményt e körben alkalmazni nem lehet.

Jogkövetési vizsgálat jogkövetkezmények

Mulasztási bírság

Bizonyos esetekben, amikor az adózó először mulaszt valamilyen kötelezettséget, az adóhatóság bírság kiszabása helyett csak felszólítja az adózót, de ezt is komolyan kell venni!

Az adóhatóság a mulasztási bírság kiszabásakor figyelembe veszi az adózó terhére, és javára szóló körülményeket. Ezért nem mindegy, hogy milyen érvekkel hozakodsz elő a mulasztásodra magyarázatként.

A mulasztási bírság általános mértéke eltérő az adózó státusza szerint:

  • Magánszemély adózó esetén 200.000,-Ft-ig,
  • Egyéni vállalkozó esetén szintén 200.000,-Ft-ig,
  • Más adózó esetén 500.000,-Ft-ig terjed a bírság általános mértéke.

A mulasztási bírságról ebből a cikkből tudsz meg többet>>

Önellenőrzés

Önellenőrzéskor lehet
– helyesbíteni és bevallani az adó, illetve a költségvetési támogatás alapját, összegét,
– a bevallással egyidejűleg rendezni a pótlólagos fizetnivalókat,
– megállapítani és bevallani az önellenőrzési pótlékot, és az önellenőrzéssel egyidejűleg azt megfizetni.

Önellenőrzéskor azokat a szabályokat kell alkalmazni, amelyek a kötelezettségek eredeti időpontjában hatályosak voltak.

Adóellenőrzés kezdeményezése

A jogkövetési vizsgálatok során az adóhatóság által beszerzett iratok kiváló alapjául szolgálnak egy adóellenőrzésnek, és itt bizony már komoly bírságolásra lehet számítani! Sőt! Egy jogkövetési vizsgálat akár egy büntetőeljárást is megalapozhat.

Még akkor is lehet nálad, a vállalkozásodban valamilyen gond, ha úgy véled, hogy nálad minden rendben van. Érdemes ezért rendszeresen átvilágíttatni a szerződéseket, könyvelési anyagokat, a vállalkozás dokumentációját. Ehhez szakértő kell, aki felismeri a hibákat, és megoldást is tud arra, hogyan lehet azokat úgy rendbetenni, hogy valóban nyugodtan alhass.

Erre a linkre kattintva tudod felvenni velem a kapcsolatot, ha úgy érzed, adójogi szempontok szerint rendbetennéd a vállalkozásodat! Kattints!

Itt pedig további cikkeket olvashatsz a jogkövetési vizsgálatról. Kattints!