A jogkövetési vizsgálat határideje. Vajon mennyi ideje van az adóhatóságnak a jogkövetési vizsgálat lefolytatására?

A jogkövetési vizsgálat határideje

Ebben a cikkben csak a jogkövetési vizsgálat határidejéről van szó. A jogkövetési vizsgálatról részletesen itt olvashatsz.

Az adóhatóságnak a jogkövetési vizsgálatot főszabály szerint az erre vonatkozó megízólevél átvételét követő 30 napon belül kell lefolytatnia, vagyis a jogkövetési vizsgálat határideje 30 nap.

A megbízólevél átvételétől számított 30 nap alatt az adóhatóság

  • adatokat gyűjthet a rólad, vagy a vállalkozásodról mint adózóról,
  • ellenőrizheti a nyilvántartásaid, bevallásaid, a gazdasági eseményeket,
  • mindenféle tényt és körülményt jogosan, különböző ellenőrzési eszközökkel vizsgálhat. Ez a vizsgálódás nem csupán az adózóra irányulhat, hanem másokra is, például az üzleti partnerekre.

A jogkövetési vizsgálat során…

A jogkövetési vizsgálat határideje alatt elektronikus ügyintézés során kell benyújtanod az adóhatóság által kért iratokat, de az is előfordulhat, hogy személyesen idéz be az adóhatóság.

Fontos tudni, hogy ez alatt a 30 nap alatt önellenőrzésre van még lehetőséged. Ez azt jelenti, hogy ha például észreveszed, hogy hibás bevallást nyújtottál be, ezt önellenőrzéssel kijavíthatod.

A jogkövetési vizsgálat jegyzőkönyvvel zárul. Erről, és a jogkövetési vizsgálat következményeiről itt olvashatsz.

Jó tudni, hogy a jogkövetési vizsgálat könnyen átfordulhat adóellenőrzésbe, de akár büntetőeljárásba is. Ezt megelőzendő igencsak fontos tudnod, hogy a vállalkozásodban adózási szempontok szerint mit és hogyan kell csinálnod.

Erre a linkre kattintva tudod felvenni velem a kapcsolatot, ha úgy érzed, adójogi szempontok szerint rendbetennéd a vállalkozásodat! Kattints!

Itt pedig több információt szerezhetsz a jogkövetési vizsgálatról>> Kattints!