A magánszemélyek nagyon sokféleképpen kerülhetnek kapcsolatba az adóhivatallal…

Így például bejelentkezéssel, vagy valamely adat bejelentésével. További kapcsolódási pont a bevallások megtétele, valamint a bevallott adó megfizetése.

Az adóhatósággal összefüggésben két terület a legkritikusabb a magánszemélyek számára. Ez a két egység nem más, mint az adóellenőrzés, és az adóvégrehajtás. Ezekben az eljárásokban már személyesen is találkozik az adózó az adóhatóság képviselőivel, saját bőrén érzi a hatóság jelenlétét. Komoly adójogi felkészültséget kíván az ezen eljárásokban történő közreműködés, hiszen az adóhatóság oldaláról képzett, nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek járnak el, és laikusként lehetetlen velük szemben az esetleges kifogások érvényesítése.

A vizsgálat megállapításai alapján sor kerülhet:

  • adókülönbözet
  • adóbírság
  • mulasztási bírság
  • késedelmi pótlék előírására.

A bevallott, de meg nem fizetett adó, a jogerős adóhatósági megállapítás ki nem egyenlítése végrehajtási eljárást von maga után. A lefolytatott végrehajtási cselekmények jogszerűségének megítélése szintén komoly szakértelmet követel. Az esetleges fizetési kedvezményre irányuló eljáráshoz ma már nagyon széles körben kérnek adatot az adózóktól. A hiánypótlás elkészítése sem egyszerű feladat már, a kérelem megalapozottságának alátámasztása szintén aprólékos előkészítést igényel.

Az adóhatóság előtt esetleg felmerülő problémákat szinte lehetetlen teljeskörűen listázni.

Minden ügy más, ezeket egyedien kell kezelni, és képviselni az adóhatóság előtt. Megfelelő szakmai segítség nélkül annak kontrollálása, hogy az adóhatóság részéről az adott ügyben a jogszabályoknak mindenben megfelelően jártak-e el, nem lehetséges.

Szakértő közreműködésemmel ez a kontroll a rendelkezésedre áll, és nem leszel kiszolgáltatott egy ijesztő eljárásban!

Ha kérdésed van, elakadtál, adójogi, vagy végrehajtással kapcsolatos tanácsra, segítségre, hatóság előtti képviseletre van szükséged, írj nekem bátran! Használd ezt az űrlapot!